Bezzvyšková diéta pri IBS a vláknina

Syndróm dráždivého čreva je časté, chronické ochorenie charakterizované opakujúcou sa bolesťou brucha a problematickým vyprázdňovaním. Ide o ochorenie, ktoré v mnohých prípadoch zásadne ovplyvňuje kvalitu života človeka. V istej štúdii dokonca pacienti s IBS uviedli, že by boli ochotní skrátiť svoj život o 10-15 rokov výmenou za vyliečenie.

Preto nečudo, že každý pacient trpiaci týmto ochorením pátra po ideálnej diéte, ktorá mu pomôže zmierniť príznaky a žiť plnohodnotný život. Kedysi sa pri diétnej terapii IBS využívala najmä tzv. bezzvyšková diéta zameraná na obmedzenie konzumácie vlákniny a iných, ťažko stráviteľných zložiek potravy. 

Dnes už vieme, že pacienti majú častokrát veľmi individuálnu toleranciu jednotlivých potravín a neexistuje pre nich žiadna diéta v štýle "one size fits all" (jeden druh vyhovujúci každému). 

My, nutriční terapeuti, sa neustále vzdelávame, aby sme našim pacientom vedeli priniesť tie najaktuálnejšie a najefektívnejšie diétne postupy. Tu sú tie najlepšie z nich.

Bezzvyšková diéta

Niekedy nemusíme veľa špekulovať, lebo črievička padne hneď na prvú nohu.

Bezzvyšková diéta môže byť pomerne "nemoderná", no našťastie je ešte stále u mnohých pacientov vysoko účinná. Nové vedecké poznatky nám navyše pomohli vylepšiť ju tak, aby bola pre pacientov čo najlepšie cielená a najmenej obmedzujúca.

Kedysi by sme v rámci bezzvyškovej diéty vylúčili vlákninu vo všetkých formách a neobzerali sa späť. Dnes už vieme, že záleží aj na druhu vlákniny - či sa jedná o rozpustnú, alebo nerozpustnú. Existuje (stredne silný) vedecký dôkaz o tom, že ponechanie rozpustnej vlákniny v jedálničku pacientov môže mať pozitívny efekt na liečbu ich ochorenia.

A čo je to tározpustná vláknina?

Je to vláknina, ktorá sa (šokujúco) rozpustí vo vode a tvorí s ňou akýsi gél. Táto gélová forma následne plní v čreve hneď niekoľko funkcií, napríklad viaže na seba látky ako cholesterol alebo sacharidy a tak spomaľuje ich vstrebávanie do krvi alebo zvyšuje sýtosť jedla, no asi najväčšími benefitmi pre pacientov s IBS je zlepšenie konzistencie stolice (pomôcť môže pri hnačke aj zápche) a zlepšenie kvality črevného mikrobiómu (prebiotický účinok). Produkciou tzv. mastných kyselín s krátkym reťazcom pri fermentácii rozpustnej vlákniny sa pomáha obnovovať činnosť črevnej sliznice a predchádzať tak napríklad aj vzniku zápalu.

Preto keď sa kedysi s cieľom uľaviť pacientom od bolesti odporúčalo prísne obmedzenie všetkých potravín bohatých na vlákninu, možno sme im pomohli trochu uľaviť od akútnych symptómov, no z dlhodobého hľadiska takáto strava mohla pôsobiť opačne a na tajňáša ďalej prehlbovať problémy.

Celé toto "rozprávanie" má však malý zádrhel. Máloktoré potraviny sú zdrojom len rozpustnej alebo len nerozpustnej vlákniny. Preto môže byť náročné odstrániť z jedálnička jednu a ponechať druhú. Všeobecne však platí, že nerozpustná vláknina sa nachádza najmä v obalových vrstvách zŕn - teda hľadať by sme ju mali najmä v celozrnných výrobkoch, otrubách, ale napríklad aj v ovocných šupkách. Na rozdiel od toho, rozpustná vláknina je vo väčšej miere v dužine ovocia - veľmi dobrým zdrojom sú jablká, grapefruit, jahody či čučoriedky, ale nájdeme ju tiež v ovsených vločkách a psýlliu.

Medzi zdroje rozpustnej vlákniny, ktoré sú zároveň bohaté aj na nerozpustnú, patria strukoviny, orechy, ľanové či chia semienka. V tomto prípade môže pomôcť ľanové semienka pomlieť a obe namočiť na nejaký čas do vody.


Tolerancia strukovín je u pacientov s IBS veľmi individuálna, ak ich však v lepšom období tolerujete, ich zaradenie do jedálničku môže priniesť benefity nielen v podobe rozpustnej vlákniny, ale pomôžu vám doplniť bielkoviny, vápnik či železo. Medzi lepšie tolerované strukoviny v rámci IBS aj iných črevných ochorení patria červená šošovica alebo adzuki fazule. Strukoviny tiež odporúčame pred konzumáciou minimálne cez noc namočiť a vodu zliať a začínať s malými množstvami, ktoré postupne navyšujete. Vhodnou formou na "otestovanie" môže byť strukovinová nátierka alebo prídavok cícerovej múky do varenia.